středa 21. ledna 2015

SCANDI: O Koních a Lidech& Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý

Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý

2DČT15
Režie:Tommy Wirkola
Hrají:Vegar Hoel, Martin Starr, Derek Mears, Amrita Acharia
Premiéra:30. říjen 2014
Délka:100 minut
Žánr:Horor, Akce, Komedie
Ahojky:) takže tady to bude takový můj názor na tyhle dva filmy:) Opakuji názor, ne recenze(mi to totiž nepříde, jako to stejné)


Stará nenávist nerezaví.

Hrají: Amrita Acharia, Derek Mears, Ingrid Haas, Kristoffer Joner, Martin Starr, Stig Frode Henriksen, Vegar Hoel  •  Režie: Tommy Wirkola
V roce 2009 přinesl Wirkola na stříbrná plátna kin hororovou komedii Mrtvý sníh, ve které nechal ožít nacistické zombie na zamrzlých pláních severního Norska. Jejich mise však neskončila a ve snímku Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý se chystají na totální genocidu, aby tak dostáli svému poslání – nastolit vládu jednoho vůdce. Pokud si myslíte si, že váš nejhorší den je ten, kdy zabijí vaši přítelkyni sekyrou, vám uříznou motorovou pilou ruku a s hrůzou v očích sledujete, jak armáda nacistických zombie požírá vaše kamarády, tak to se šeredně mýlíte. To je teprve začátek.

O koních a lidech

2DČT
Režie:Benedikt Erlingsson
Hrají:Ingvar Eggert Sigurðsson, Charlotte Bøving, Steinn Ármann, Helgi Björns
Premiéra:4. září 2014
Délka:81 minut
Žánr:Komedie, Drama

Když se lidé chovají jako koně a koně jako lidé

Scénář: Benedikt Erlingsson  •  Režie: Benedikt Erlingsson  •  Kamera: Bergsteinn Björgúlfsson  • Hrají: Helgi Björns, Charlotte Bøving, Ingvar Eggert Sigurðsson, Steinn Ármann
Kolbeinn miluje Solveig a Solveig miluje Kolbeinna, ale Kolbeinn miluji svoji prvotřídní klisnu, miláčka Gránu. Grána je však posedlá hřebcem Brúnnem. Vernhardur miluje vodku a kůň Jarpur miluje Vernhardura, svého pána. Grimur má vášeň pro starou koňskou dopravu, ale Egill obdivuje jiskřivé elektrické ploty. Přichází jaro a celá místní komunita sleduje tento příběh. To nemůže skončit dobře... Během natáčení nebyl žádný kůň zraněn. Herci přežili, otázkou však zůstává jejich možná psychická újma.
Takže, první se vyjádřím k filmu O Koních a Lidech, protože jsem ho viděla dřív. Asi by na něj neměli chodit lidé se slabým žaludkem, kteří mají problémy už jen s trochou krve, nebo dále lidé, kteří jsou zarputilými milovníky zvířat, (ne že bych neměla zvířata ráda, mám je hodně ráda, ale mám hodně silný žaludek a navíc si to moc neberu, je to jen film) ale i tak Vám chci říct, že na konci filmu je upozornění, že nebyl zraněn ani zabit žádný kůň. Každopádně film byl zajímavě zpracován, a to z pohledu koně. Skládal se z více příběhů, které se odehrávaly ve stejném městečku a vždy se tam objevil v hlavní roli kůň a člověk, jak v záporných, tak i v kladných rolích. Nejprve jsem ten film moc nechápala, co se snažil zdělit?- ale nechala jsem si to projít hlavou. Možná je to o tom, že koně jsou jako my, možná ne...Pořád si nejsem jistá jeho významem.
Pokud jste tenhle film viděli, tak mi určitě napište, jak jste ho pochopili!:) Společně to možná dáme dohromady.
V sobotu večer jsme byli na druhém filmu, a to Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý. Byl to druhý díl, první se jmenoval jen Dead Snow, každopádně to, že jsem ho neviděla, vůbec nevadilo. O co jde jste pochopili hned, jelikož na začátku byla scéna, jak jediný přeživší po útoku nacistických zombie vzpomíná, co se vlastně stalo. Pokud máte slabý žaludek, tak na tenhle film ani nemyslete! Je tam opravdu plno, plno krve. Jak už jsem napověděla, v tomto filmu hraje hlavní roli armáda generála(?) Herzoga, velice blízkého přítele Adolfa Hitlera, který byl poslán do Norska, aby vyvraždil město Talvik, kvůli tomu, že v blízkosti města, v zálivu byla potopena jedna německá loď. (nebo nějak tak, přesně Vám to nepovím) Každopádně tihle týpci oživnou potom, co parta mladých lidí, kteří byli na dovolené v horské chatě nechtěně najde starý nacistický poklad. Potom jde o to, že nikdo jedinému přeživšímu nic nevěří a on má navíc Herzogovu ruku, kterou mu přišili v domnění, že je jeho. 
Tenhle film byl skvělý a myslím že ho můžu zařadit mezi mých deset nejoblíbenějších filmů. (nevím, jestli jich vůbec mám deset, ale až budu, tak bych mohla napsat článek, ne?) Já mám děsně ráda severské filmy a vůbec tenhle severský humor, je takový originální a svůj. Realistický možná? Nejsem si úplně jistá, jestli by tenhle film ocenil každý, právě kvůli tomu morbidnímu (ahaa!) humoru, který je u něj asi to hlavní, každopádně pokud si věříte, koukněte se!
No a to by bylo asi celé moje vyjádření k těmhle dvěma suprovým filmům. Pokud jste některý z filmů viděli, tak určitě napište, jak se Vám líbily a jak jste je pochopili.
xoxo

Žádné komentáře:

Okomentovat