středa 7. ledna 2015

SCANDI aneb nordic film lesson v Lucerně

Ahojky:)
V tomhle článku bych Vás chtěla upozornit na jednu akci, která se od 14. do 18.1. bude konat v kině Lucerna. Pokud jste náročný filmový fanoušek, anebo jen prostě chcete zajít na něco zajímavého do kina, určitě klikněte na "více":)

Moje mamka neuznává kina jako Cinema City a podobně, proto když jdeme do kina spolu bývá to většinou Lucerna:) Pokud jste tam nikdy nebyli, tak o něco přicházíte, je to tam krásné! Mám i dojem, že celý sál je původní. Je to takové to klasické kino, kde se neozývá ze všech stran chroupání popcornu a různé pachy od nachos. Pokud se tedy právě v tomhle libujete, Lucerna Vás možná zklame, ale má to čím vynahradit.:)
Už máme vybrané dva filmy: Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý od režiséra Tommyho Wirkoly.:)

Stará nenávist nerezaví.

Hrají: Amrita Acharia, Derek Mears, Ingrid Haas, Kristoffer Joner, Martin Starr, Stig Frode Henriksen, Vegar Hoel  •  Režie: Tommy Wirkola
V roce 2009 přinesl Wirkola na stříbrná plátna kin hororovou komedii Mrtvý sníh, ve které nechal ožít nacistické zombie na zamrzlých pláních severního Norska. Jejich mise však neskončila a ve snímku Dead Snow: Rudý vs. Mrtvý se chystají na totální genocidu, aby tak dostáli svému poslání – nastolit vládu jednoho vůdce. Pokud si myslíte si, že váš nejhorší den je ten, kdy zabijí vaši přítelkyni sekyrou, vám uříznou motorovou pilou ruku a s hrůzou v očích sledujete, jak armáda nacistických zombie požírá vaše kamarády, tak to se šeredně mýlíte. To je teprve začátek.
Je to sice až od 15 let, ale myslím že to nebude problém.:D Jsem tak trochu sadista. Jako druhý film jsme vybrali trochu klidnější réma; komedii se jménem O koních a lidech, která je vyprávěná z velice zajímavého úhlu.:)

Když se lidé chovají jako koně a koně jako lidé

Scénář: Benedikt Erlingsson  •  Režie: Benedikt Erlingsson  •  Kamera: Bergsteinn Björgúlfsson  • Hrají: Helgi Björns, Charlotte Bøving, Ingvar Eggert Sigurðsson, Steinn Ármann
Kolbeinn miluje Solveig a Solveig miluje Kolbeinna, ale Kolbeinn miluji svoji prvotřídní klisnu, miláčka Gránu. Grána je však posedlá hřebcem Brúnnem. Vernhardur miluje vodku a kůň Jarpur miluje Vernhardura, svého pána. Grimur má vášeň pro starou koňskou dopravu, ale Egill obdivuje jiskřivé elektrické ploty. Přichází jaro a celá místní komunita sleduje tento příběh. To nemůže skončit dobře... Během natáčení nebyl žádný kůň zraněn. Herci přežili, otázkou však zůstává jejich možná psychická újma.
Teda mě osobně se více zamlouvá Dead Snow, ale ještě uvidíme. "Relativně nedávno" jsme tamm s mamkou byly na filmu Boj sněžného pluhu s mafií. Byla to skvělá černá komedie, samozřejmě taky severská. Konkrétně norská myslím.:) Zajímavé bylo, že pokaždé když někdo umřel, obraz zčernal a objevil se tam bílý kříž a jméno zesnulého. Na konci filmu se takhle objevily všechny kříže se jmény.:D Fascinuje mě prostě, jak seveřané dokážou ze všeho udělat komedii  dokážou do každého žánru vložit alespoň trochu humoru. 
No takže tak.:) Pokud jste viděli taky nějaký severský film, který se Vám hoodně líbil, tak mi určitě napište, protože se na něj asi  budu muset kouknout.:D
Bye)

Žádné komentáře:

Okomentovat